Oost Europa Rally 2014

Veluwse Zandhappers op avontuur in Oost Europa

ZWARTEBROEK – Quadclub De Veluwse Zandhappers gaat Europa in. Vier leden van de Zwartebroekse quadclub vertrekken morgen richting Polen. De off-road liefhebbers staan zaterdag aan de start voor de Oost Europa Rally. ,,Plezier hebben, veel rijden en genieten van het avontuur is ons uitgangspunt.”

Door Berry Kamphorst
Evert Brom, Hendrik van Winkoop, Christiaan van der Hout en Roy van Leeuwen maken deel uit van De Veluwse Zandhappers. De quadclub telt momenteel 22 leden. Vier van hen zetten morgen koers richting Polen, waar ze zaterdag aan de start komen van de Oost Europa Rally. ,,Wij hebben geen grote rallytoekomst. Deze rally is voor ons ideaal om samen wel iets groots te doen. Het avontuur is het uitgangspunt. Dat we daarnaast door prachtige stukken natuur kunnen rijden is mooi meegenomen,” zegt Zwartebroeker Hendrik van Winkoop (48).

Van Winkoop rijdt net als Evert Brom en Christiaan van der Hout op een Can Am Renegade 1000 (Bombardier, BK). Roy van Leeuwen gaat mee als monteur en chauffeur van de servicebus. ,,De kunst is om alles heel te houden,” zegt de 24-jarige monteur uit Woudenberg. ,,In het bivak kunnen we iedere dag de quads prepareren voor de volgende etappe.”

,,Goed voorbereid”
De Oost Europa Rally brengt de rijders door de ongerepte natuur van Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië. De start is in het Poolse Zakopane. Na het uitstapje naar Slowakije, Hongarije en Roemenië is daar ook de finish. ,,We rijden in acht etappes ongeveer 2500 kilometer,” weet de 49-jarige Evert Brom te melden. ,,We hebben ons goed voorbereid en de quads zijn bij de Quadwinkel.nl in Barneveld geprepareerd. De quads zijn uitgerust met een navigatiesysteem, de onderdelen zijn beter beschermd, er zit een andere tank op en we rijden met speciale banden. De techniek zit wel goed,” zo looft de Voorthuizenaar zijn teamgenoot. Voor Christiaan van der Hout (33), eigenaaar van de Quadwinkel in Barneveld, is de Oost Europa Rally ook één groot avontuur. ,,We rijden in een hobbyklasse. We hebben een digitaal roadbook (tripy) en weten dat snelheid geen hoofdrol speelt,” aldus de in Appel woonachtige Van der Hout.
In de Oost Europa Rally is navigeren een belangrijk onderdeel. ,,Belangrijker dan alleen de snelheid. De rally wordt vaak gebruikt door ervaren rallyrijders om te oefenen met navigeren,” vertelt Evert Brom.

,,Samen op pad”
De quadrijders hebben geen angst voor de lange afstanden. ,,We zijn goed voorbereid. We kunnen ons goed concentreren en karakter is ons belangrijkste handelsmerk,” zegt Van Winkoop. De rijders slaan ook in Polen de handen ineen. ,,We gaan samen op pad en wachten als iemand problemen heeft. Als iemand stil komt te staan wachten we eventueel tot Roy er is voor de service. We vormen samen een team en willen dat ook in Polen laten zien,” aldus Evert Brom.
Dat de quadrijders naast veel bergen, bospaden en beekjes ook mindere weersomstandigheden kunnen treffen deert de off-road liefhebbers niet. ,,We zijn niet bang voor regen. We weten dat we mogelijk onder moeilijke en zware omstandigheden de rally moeten rijden. Daar komt ons karakter weer goed van pas.”

,,Grotere groep”
Een hoge klassering speelt voor de drie Veluwse Zandhappers geen grote rol. ,,We hopen op een prachtig avontuur,” zegt Van der Hout. ,,Misschien worden andere leden van onze club ook enthousiast van onze verhalen en kunnen we in de toekomst met een grotere groep aan de start verschijnen,” aldus Van Winkoop.
,,Gezellig gaat het zeker worden,” zegt Van Leeuwen. ,,De voorbereiding was al prachtig.”